خواندن پنجرهای به سوی جهانی جدید است و افق نگاه ما را گسترش میدهد. اگر این کار لذتبخش را به شیوه اصولی انجام دهید، از مزایای آن بیشتر بهرهمند خواهید شد. حال اگر در حال یادگیری زبان جدیدی هستید و میخواهید کتابی را به زبان مقصد بخوانید، کافی است با گسترده خوانی (Extensive Reading) و اصول آن آشنایی داشته باشید تا بتوانید علاوه بر بهره بردن از محتوای آن، واژگان جدید و ساختار جملههای آن را نیز بشناسید. در واقع، گسترده خوانی از روشهای مناسب برای یادگیری زبان جدید است. اما گستردهخوبی چیست؟ چگونه میتوانیم از آن در راستای یادگیری زبان استفاده کنیم؟ در این مطلب، هر آنچه باید در مورد گسترده خوانی و تأثیر آن بر یادگیری زبان بدانید برایتان خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
مدرسه زبان نزدیکتر یک جلسه خصوصی کاملا رایگان هدیه میدهد تا با اطمینان ثبتنام کنید.
فهرست مطالب
Toggleتعریف گسترده خوانی
گسترده خوانی یا به اختصار ER از رویکردهای مختص به خواندن متون خارجی است. وقتی زبانآموزی از روش گستردهخوانی برای مطالعه کتاب یا هر متن دیگری استفاده میکند، هدفش لذت بردن از متن است.
اگر میخواهید مفهوم کلی متن را درک کنید، باید به سراغ رویکرد گستردهخوانی بروید. در گستردهخوانی، اصلاً لازم نیست معنای همه اصطلاحات و واژگان را در فرهنگ لغت جستجو کنید. در واقع، وقتی به سراغ تکنیک گستردهخوانی میروید، بهتر است متون متناسب با سطحتان را انتخاب کنید؛ متنی که 90 تا 95 درصد واژگان آن را میشناسید. معنی باقی واژگان را نیز باید بر اساس بافتار متن حدس بزنید.
گسترده خوانی باعث تقویت مهارتهای زبانیتان میشود. در واقع، هنگام گستردهخوانی، واژگان و اصطلاحات جدید را مشاهده میکنید، با ساختار جملهها آشنا میشوید و مهارت خواندنتان نیز تقویت میشود.
برای مثال، اگر در حال یادگیری زبان انگلیسی هستید و میخواهید از گستردهخوانی برای تقویت مهارتهای زبانیتان استفاده کنید، باید به شیوه زیر برنامهریزی کنید:
- میخواهم طی این هفته یک کتاب انگلیسی بخوانم.
- روزانه سی صفحه کتاب میخوانم.
- طی این هفته کتاب غیرانگلیسی نمیخوانم.
- هر روز، بین ساعت شش تا چهار عصر، قبل از شام، مطالعه میکنم.
برای گستردهخوانی، به سراغ کتابهای مورد علاقهتان بروید، کتابی که از خواندنش لذت میبرید. همچنین اگر متوجه معنای واژه یا اصطلاحی نمیشوید، مضطرب نشوید. در این روش، کمیت مهمتر از کیفیت است. کافی است متن را بخوانید و چشمتان و ذهنتان به واژگان جدید عادت کند. بالطبع، هرچه دایره واژگانتان گستردهتر باشد، این روش برایتان آسانتر خواهد بود.
تعریف فشرده خوانی
برای درک مفهوم گسترده خوانی، باید فشرده خوانی (Intensive Reading) را بشناسید. در فشردهخوانی، هدف خواننده درک کامل متن، افزایش دانش و حتی ارزیابی و نقد متن است. هنگام فشردهخوانی، معمولاٌ خواننده به تک تک جزئیات متن توجه میکند و یادداشتبرداری نیز انجام میدهد. در فشردهخوانی، خواننده ساختار جملهها را نیز تجزیه و تحیلیل میکند و جزئیات مربوط به زبان و موضوع را از متن بیرون میکشد. برای پاسخ به برخی از سوالات ریدینگ (خواندن و درک مطلب) نیز میتوانید از این تکنیک استفاده کنید.
برنامهریزی برای فشردهخوانی به شرح زیر است:
- در این هفته، پنج پست وبلاگ میخوانم.
- روزانه یک پست را مطالعه میکنم.
- فقط پستهای انگلیسی را مطالعه میکنم.
- متن را دقیق میخوانم و به همه جزئیات آن توجه میکنم.
- ساختار جملههای هر متن را تجزیه و تحلیل میکنم و معنای همه واژگان و اصطلاحات را در فرهنگ لغت جستجو میکنم.
- هر روز صبح، از ساعت 8 تا 9 مطالعه میکنم.
هنگام فشرده خوانی، باید بدانید که در متن به دنبال یافتن پاسخ چه سوالی هستید، معنای واژگان و اصطلاحات را در دیکشنری جستجو کنید، ساختار و دستور زبان جملهها را درک کنید.
تفاوت بین گسترده خوانی و فشرده خوانی
فشرده خوانی (Intensive Reading) و گسترده خوانی (Extensive Reading) دو رویکرد متفاوت هستند. فشردهخوانی یعنی مطالعه دقیق و عمیق متن، اما گسترده خوانی یعنی خواندن متن در جهت پی بردن به معنای کلی آن.
هنگام فشردهخوانی، معنای تک تک واژگان را پیدا میکنید و سعی میکنید معنا و مفهوم متن را به طور کامل درک کنید. بنابراین سرعت خواندن در فشردهخوانی پایین است.
هنگام گسترده خوانی، کافی است مفهوم کلی متن را در یابید. بنابراین سرعت مطالعه در روش گستردهخوانی بسیار بالا است.
هر دو رویکرد خواندن برای زبان آموزان مهم هستند. در فشردهخوانی، باید تمرکز و انرژی کافی را صرف مطالعه کنید.
کتاب های مناسب برای گسترده خوانی
وقتی میخواهید از روش گستردهخوانی برای یادگیری زبان جدید استفاده کنید، بهتر است به سراغ کتابهای مجبوب و جذاب بروید. در ادامه، از کتابهای مناسب برای گسترده خوانی برای زبانهای مختلف برایتان گفتهایم.
اگر در حال یادگیری زبان فرانسوی هستید، کتاب کوتاه Le Petit Prince یا همان شازده کوچولو گزینه بسیار مناسبی برای تکنیک گستردهخوانی است.
کتابهایHarry Potter و La hora de la arañaاز گزینههای مناسب برای یادگیری زبان اسپانیایی هستند.
اگر در حال یادگیری زبان چینی هستید، کتاب Life of Pi را انتخاب کنید. همچنین میتوانید به سراغ کتاب The Historical Lessions of China بروید و مقالههای مورد علاقهتان را انتخاب کنید و بخوانید.
کتابهای Harry Potter و Ottavia e I Gatti di Roma نیز گزینههای مناسبی برای علاقهمندان به زبان ایتالیایی هستند.
اگردر حال یادگیری زبان آلمانی هستید، به سراغ ترجمه آلمانی شازده کوچولو (Der Kleine Prinz) بروید. همچنین کتابهای Momo، از رمانهای فانتزی آلمانی، و مجموعه Haunting Adeline گزینههای بسیار مناسبی هستند.
برای علاقهمندان به زبان انگلیسی، کتابهای P.S from Paris را پیشنهاد میکنیم. همچنین کتابهایی مانند Any Dream Will Do: A Novel را پیشنهاد میکنیم. اگر به ژانر ناداستان علاقه دارید، از کتاب Apollo 8: The Thrilling Story of the First Mission to the Moon غافل نشوید.
هر مهارتی با تمرین و تکرار به دست میآید و مهارت خواندن نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای اینکه خوانندهای توانا باشید، باید تمرین و تکرار را جدی بگیرید. در ابتدای مسیر، خواندن چندان لذتبخش نیست و بالطبع، آن را از سر تکلیف انجام میدهید، اما به مرور زمان، این کار برایتان جذاب خواهد شد.
سخن آخر
تا به اینجا، با گسترده خوانی و تفاوت آن با فشرده خوانی آشنا شدید. گستردهخوانی از بهترین روشهای برای یادگیری زبان جدید و تقویت مهارتهای زبانی است. از طریق گستردهخوانی، میتوانید مهارت خواندن و میل به مطالعه را در خودتان تقویت کنید. اگر میخواهید گستردهخوانی را برای یادگیری زبان جدید انجام دهید، باید کتابهای متناسب با روحیه، سطح و شرایطتان را انتخاب کنید و با برنامهریزی دقیق، آنها را مطالعه کنید. در هر روز، ساعتهای مشخصی را به گستردهخوانی اختصاص دهید و هنگام انجام این تکنیک نیز، به فکر یافتن معنای تک تک واژهها و اصطلاحات جدید نباشید، بلکه سعی کنید آنها را حدس بزنید و به مطالعه ادامه دهید. بدین ترتیب، به مرور زمان، ذهنتان به مطالعه کردن و واژگان، اصطلاحات و ساختارهای جدید عادت میکند. در سراسر این مسیر، انگیزهتان را حفظ کنید و به تمرین ادامه دهید تا پس از مدتی، شاهد نتیجه آن باشید