تقویت درک مطلب انگلیسی
کتاب آشپزی، شبکههای اجتماعی، دفترچه راهنمای محصول! وقتی صحبت از درک مطلب انگلیسی میکنیم، منظورمان خواندن رمان یا کسب نمره بالا در آزمونهای بینالمللی زبان نیست. همه ما در دنیایی زندگی میکنیم که با کلمهها احاطه شدهایم و برای زندگی باکیفیت، باید بتوانید هر آنچه را میخوانیم درک کنیم. بنابراین تقویت درک مطلب انگلیسی یکی از ارزشمندترین مهارتهایی است که هر زبان آموز باید در خود تقویت کند. اما مهارت ریدینگ به شکل خودکار تقویت نمیشود و برای تقویت آن، باید روشهای مناسب را بیابید و طبق آنها، تلاش کنید. اما چگونه مهارت درک مطلب را تقویت کنیم؟ بهترین روشهای تقویت درک مطلب انگلیسی چیست؟
در این مطلب، هر آنچه باید در باره روشهای تقویت درک مطلب انگلیسی بدانید برایتان خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
دلایل دشواری تقویت درک مطلب انگلیسی
بسیاری از زبان آموزان با درک مطلب مشکل دارند و نمیتوانند متون مختلف را به راحتی درک کنند. اما دلیل این مسئله چیست؟
- علاقهای به خواندن یا نوشتن ندارند
- دانش کافی برای درک متن ندارند
- دایره لغاتشان گسترده نیست و دستور زبان انگلیسی را نیز به خوبی نمیشناسند
- نمیتوانند روی متن تمرکز کنند و نمیتوانند نکات مهم متن را پیدا کنند
- روشهای تقویت مهارت درک مطلب را نمیشناسند
همه این مشکلات قابل حل است و با شناخت چند استراتژی ساده، هر زبان آموز میتواند مهارت درک مطلب را به میزان چشمگیری در خود تقویت کند.
چرا مهارت درک مطلب انگلیسی مهم است؟
درک مطلب یعنی توانایی خواننده برای درک معنای متن!
مهارت درک مطلب فراتر از شناخت واژگان است. اگر زبان آموز مهارت درک مطلب را در خود تقویت کرده باشد، میتواند معنا و مفهوم نهفته در میان واژگان را دریابد، اما با یادگیری صرفاً لغت، چنین چیزی امکانپذیر نیست.
خواندن یکی از مهمترین شیوههای یادگیری اطلاعات جدید است. جالب است بدانید که درک مطلب یکی از پیچیدهترین فعالیتهای شناختی برای هر انسان است، از این رو، آموزش درک مطلب و تقویت آن چندان کار سادهای نیست.
با تقویت مهارت درک مطلب، یاد میگیرید چگونه از خواندن متن لذت ببرید. به علاوه، اگر زبانآموز هستید، تقویت این مهارت به شما کمک میکند تا درسها را سریعتر یاد بگیرید و در فرایند یادگیری فعالتر شوید.
به طور کلی، تقویت مهارت درک مطلب نتایج زیر را در پی خواهد داشت:
- باعث تقویت تفکر نقادانه در شما میشود.
- هر آنچه را میخوانید درک میکنید و حتی میتوانید آن را در ذهنتان تحلیل و نقد کنید.
- حافظه را تقویت میکند و واژگان گذشته را نیز در ذهنتان تقویت میکنند.
- به سرعت متوجه مفهوم متن میشوید و بیشتر وارد جزئیات میشوید.
تقویت مهارت درک مطلب باعث میشود زبان آموز موفقی باشید و در زندگی روزمرهتان نیز، خوانندهای ماهر باشید.
مولفههای اصلی درک مطلب زبان انگلیسی
درک مطلب انگلیسی دو مولفه اصلی دارد: واژگان و درک متن. هر دو مهارت با یکدیگر ترکیب میشوند و مهارت درک مطلب را در شما شکل میدهند.
دایره واژگان انگلیسی
تقویت مهارت درک مطلب با یادگیری واژگان آغاز میشود. زبان آموزانی که شیوههای یادگیری واژگان را میدانند و همواره در پی یادگیری واژگان جدید هستند، متن را بهتر درک میکنند. بنابراین، بهتر است همواره، در پی یادگیری واژگان جدید و گسترش دایره واژگانتان باشید.
علاوه بر یادگیری واژگان جدید، باید بتوانید معنای واژگان ناآشنا را نیز در متن حدس بزنید.
بنابراین اگر دایره واژگانتان گسترده نباشد و تلاشی نیز برای یادگیری واژگان جدید نکنید، در تقویت این مهارت مهم، موفق نخواهید بود.
درک متن انگلیسی
قدم بعدی درک متن توانایی تعامل با آن است. در واقع، باید بتوانید مفهوم متن را درک کنید و مطالب آن را یاد بگیرید.
زمانی میتوانید بگویید که مهارت درک مطلب را در خودتان تقویت کردهاید که بتوانید متن را درک کنید، به سوالات مربوط به آن پاسخ دهید، متن را خلاصه کنید و ارتباط میان اطلاعات مطرحشده در متن را پیدا کنید.
به طور کلی، درک متن یعنی اینکه از معنای واژه به واژه فراتر روید و به قدرت تحلیل متن و فکر کردن در مورد آن برسید.
روشهای تقویت درک مطلب انگلیسی
هیچ وقت برای تقویت مهارت درک مطلب دیر نیست، کافی است روشهای تقویت درک مطلب را بشناسید تا بتوانید این مهارت را در خودتان تقویت کنید. در ادامه، از بهترین روشهای تقویت درک مطلب انگلیسی برایتان خواهیم گفت.
زمان مشخصی را به مطالعه اختصاص دهید
برای تقویت مهارت درک مطلب، باید زمان مشخصی را به مطالعه اختصاص دهید و با تمرکز کامل مطالعه کنید. برای مثال، روزی نیم ساعت با تمرکز کامل متن انگلیسی را بخوانید.
محیطی آرام را به مطالعه اختصاص دهید و در نور کافی، به مطالعه بپردازید.
همه وسایل لازم را در کنارتان قرار دهید تا لازم نباشید خواندن را قطع کنید. برای مثال، دفترچه، خودکار، مداد و نوشیدنی مورد علاقهتان را در کنارتان قرار دهید.
مدت زمان مطالعه را مشخص کنید.
تلفن همراهتان را سایلنت کنید و کنار بگذارید.
در چنین شرایطی، ذهنتان کاملاً برای مطالعه آماده خواهد شد و تمرکزتان افزایش خواهد یافت.
از دیکشنریهای خوب استفاده کنید
دیکشنری انگلیسی خوب را فراموش نکنید. بهتر است دیکشنری را متناسب با سطح زبان انگلیسیتان انتخاب کنید. اگر در سطح مبتدی هستید، میتوانید از دیکشنریهای انگلیسی به فارسی نیز استفاده کنید، اما اگر در سطح پیشرفته هستید، بهتر است فقط از دیکشنریهای تک زبانه استفاده کنید. دیکنشریهای تک زبانه باعث میشود ذهنتان مجبور شود به انگلیسی فکر کند و متکی به زبان مادریتان نباشد.
معنای واژگان انگلیسی را حدس بزنید
حدس زدن معنای واژگان را تمرین کنید. برای تقویت درک مطلب، باید یاد بگیرید که فقط متکی به دیکشنری نباشید، بلکه بر اساس کل متن یا جمله، معنای واژگان جدید را حدس بزنید. وقتی معنای واژهای را نمیدانید، با توجه به بافتار متن، معنای آن را حدس بزنید.
به طور کلی، برای یافتن معنای هر واژه جدید خواندن متن را متوقف نکنید، بلکه واژه را یادداشت کنید یا زیر آن خط بکشید و بعد از مطالعه متن، معنای آن را در دیکنشری بیابید. فقط در صورتی معنای واژه را همان لحظه جستجو کنید که ندانستن معنای آن باعث شود متوجه مفهوم متن نشوید.
متون انگلیسی مناسب را انتخاب کنید
در انتخاب متن برای تقویت مهارت درک مطلب بسیار دقت کنید:
- متن متناسب با علایقتان را نتخاب کنید
- متن متناسب با سلیقهتان را انتخاب کنید
با رعایت این دو نکته در انتخاب متن، روند مطالعه برایتان جذابتر میشود و دلسرد نیز نمیشود.
اگر در سطح مبتدی هستید، داستانهای کودکان را انتخاب کنید.
اگر در سطح متوسط هستید، متون بلندتر، مقالات جدید و رمانهای محبوب را انتخاب کنید.
اگر در سطح پیشرفته هستید، هر متنی را میتوانید بخوانید، از مقالههای علمی گرفته تا متون کلاسیک، مثل آثار شکسپیر.
قوانین تلفظ واژگان انگلیسی را یاد بگیرید
در زبان انگلیسی، تلفظ بسیاری از واژگان انگلیسی شبیه به شکل نوشتاریشان نیست. با یادگیری اصول تفظ واژگان انگلیسی، میتوانید با خیال راحت، متن را روخوانی کنید. برای مثال، وقتی حروف kn در ابتدای واژه قرار میگیرند، باید آن را n تلفظ کنید، مثال knife و know.
روشهای مناسب برای یادگیری واژگان جدید را یاد بگیرید
روشهای متعددی برای یادگیری واژگان جدید وجود دارد، بهتر است این روشها را بشناسید و روش متناسب با روحیهتان را انتخاب کنید. یکی از بهترین روشها برای یادگیری واژه استفاده از فلش کارت است. شیوه اصولی استفاده از فلش کارت را یاد بگیرید تا بتوانید واژگان جدید انگلیسی را خیلی زود به ذهن بسپارید.
خلاصه متن انگلیسی را بنویسید
بعد از مطالعه متن، خلاصه کوتاهی از آن بنویسید، حتی در حد سه جمله کوتاه در مورد ایدههای اصلی مطرحشده در متن.
هنگام خلاصه نویسی، مجبورید برای تحلیل متن در ذهنتان تلاش کنید، به علاوه، واژگان جدیدی را که آموختهاید به کار بگیرید. حتی میتوانید زیر واژگان جدیدی که در خلاصهتان به کار گرفتهاید خط بکشید و بعداً به آن رجوع کنید.
متون کوتاه را چندین بار بخوانید
گاهی یک بار خواندن کافی نیست و بهتر است متن را چند بار بخوانید. در این موارد، بهتر است متون و مقالههای کوتاه انگلیسی را انتخاب کنید و چندین بار آنها را بخوانید. البته یادتان باشد که خوانشهای مجدداً نباید زیاد طول بکشد.
در خوانش اول، روی درک واژگان متمرکز شوید.
در خوانش دوم، روی معنا و مفهوم متن تمرکز کنید.
در خوانش سوم، سوالاتی را از خودتان بپرسید. مثلاً «چرا نویسنده چنین متنی را نوشته است؟» یا «این متن چه تأثیر بر جهان گذاشته است؟»
تمرینهای درک مطلب حل کنید
تنوع تمرینهای درک مطلب بسیار زیاد است و با یک جستجوی ساده در اینترنت، میتوانید انواع تمرینها را پیش رویتان ببینید. با استفاده از این تمرینها، میتوانید میزان پیشرفتتان را نیز بسنجید.
انواع متون را بخوانید
در ابتدای مقاله، گفتیم که به سراغ متون مورد علاقهتان بروید، اما این پیشنهاد برای همه مسیر نیست، بلکه باید انواع متون انگلیسی را بخوانید. برای مثال، اخبار روز را بخوانید، پستهای وبلاگهای انگلیسی زبان را مطالعه کنید، با ساختار ایمیل آشنا شوید و حتی توییتهای انگلیسی بخوانید. بدین ترتیب، ذهنتان برای خواندن و درک هر نوع متنی آماده میشود.
سخن آخر
تا به اینجا، با روشهای مختلف تقویت مهارت درک مطلب انگلیسی آشنا شدید. با استفاده از این راهکارها، مانند تقویت دایره واژگان، حدس زدن معنای لغت؛ حل کردن تمرین درک مطلب، خواندن چندباره متن، خلاصهنویسی و غیره، میتوانید مهارت خواندن و درک مطلب انگلیسی را در خودتان تقویت کنید. اما یادتان باشد که تقویت مهارت درک مطلب کار یک روز و یک هفته و یک ماه نیست، بلکه زمانبر است، از این رو، باید ثبات قدم داشته باشید و هیچ وقت خسته نشوید تا بتوانید به سطح دلخواهتان برسید.